Bananowe muffinki z mąki jaglanej

4.45 (152 ocen)

  • 60 min

Za radą właścicielki sklepu ze zdrową żywnością postanowiłam wykorzystać w kuchni mąkę jaglaną - efekt? Przepyszny i cieszący oko.

  • 60 min

Składniki:

  • 350g mąki jaglanej (ma nieco gorzkawy orzechowo-korzenny smak)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    sok z 1/2 cytryny
    4 banany
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.45 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Bananowe muffinki z mąki jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski i dodać jajko. Dodać cukier, mleko i olej. Składniki wymieszać do momentu uzyskania jednolitej i płynnej masy.
  • 2. Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Owoce dołożyć delikatnie do ciasta i wymieszać.
  • 3. Ciasto wyłożyć do foremek (napełniając je do 3/4 wysokości). Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i piec przez 20-25 minut. Ciasto musi wyrosnąć, a kiedy wbije się w babeczkę patyczek lub nożyk to musi być suchy - wtedy jest upieczone.

Porady

Ostudzone muffinki można udekorować cukrem pudrem, polewą lukrową, czekoladową - składniki można wymieniać np. rodzynki, jagody itd. Można też zrobić wersję na słono zmieniając odpowiednio składniki tj. sól i np. kurczak

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mąka jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować