Bananowe muffinki z awokado i suszonymi morelami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób

Muffinki te (zresztą jak większość) są bardzo proste w przygotowaniu i oprócz tego smakują naprawdę rewelacyjnie, tak delikatnie oraz doskonale połączone smakowo. Bardzo długo pozostają świeże i nawet na drugi dzień nic nie tracą na swojej miękkości.

  • 30 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • (około 7-8 sztuk)
    1,5 banana (180g)
    60 ml oleju
    1 łyżka śmietany
    1 jajko
    120g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    Ponadto:
    50g suszonych moreli (około 4 sztuki; można użyć dowolnych owoców suszonych)
    1/2 awokado
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Bananowe muffinki z awokado i suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce należy wymieszać mąkę, cukier oraz sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej zblendować lub rozgnieść widelcem banany.
    Puree bananowe połączyć z jakiem, śmietaną i olejem, a następnie po uzyskaniu jednolitej konsystencji - z suchymi składnikami.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na końcu do ciasta wmieszać pokrojone w kostkę awokado oraz kawałki moreli.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować