Bananowe muffinki na palonym maśle

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffinki wychodzą wilgotne i słodkie przy minimalnym dodatku cukru.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 mocno dojrzałe banany
    190 g mąki pszennej (pełnoziarnista)
    80 g masła
    1 jajko
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier z prawdziwą wanilią

Bananowe muffinki na palonym maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy na małym ogniu doprowadzając do momentu gdy zaczyna nam brązowieć i pachnieć palonym masłem. Studzimy.
    Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli.
    Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło i jajko. Dokładnie mieszamy.
    Łączymy składniki suche i mokre.
    Wypełniamy foremkę do muffin papilotkami i nakładamy do każdej porcję ciasta.
    Pieczemy 20 min. W 180°C

Porady

Do muffinek można dodać pokruszone kawałki czekolady jeśli lubimy bardziej słodki deser. Ja dodałam czekoladę gorzką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy