Bananowe ciasto bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wiecie jak to jest z tymi promocjami, choć staramy się ograniczać zakupowym szaleństwom…no bo banany były w promocji i wydawało nam się, że zjemy. Ale jakoś po jednym wyszło i reszta została. Fajnym sposobem na wydłużenie „żywotności” bananów jest owinięcie „gałązki” folią spożywczą i przechowywanie w niskiej temp. BTW, postanowiliśmy zrobić ciacho i wyszło właśnie tak ;)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie krakersów
    2 galaretki cytrynowe

    Masa bananowa:

    6 bananów
    20 g żelatyny

    Masa śmietanowa:

    400 ml śmietany 36%
    3 łyżki cukru
    10 g żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Bananowe ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obieramy, miąższ miksujemy, dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Odstawiamy w chłodne miejsce, by lekko stężała…inaczej krakersy załapią falę i popłyną ;)

    Na dno blaszki kładziemy warstwę krakersów, wylewamy tężejącą już masę na wierzch. Wstawiamy do lodówki na 20 min, po czym na wierzchu kładziemy kolejną warstwę ciastek, lekko je wciskając w masę. Wstawiamy do lodówki.

    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, na wolnych obrotach miksera mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Wylewamy na warstwę krakersów. Ponownie wstawiamy do lodówki.

    W tym czasie rozrabiamy galaretki w nieco mniejszej ilości wody, studzimy. Wylewamy jako ostatnią warstwę naszego ciasta. Do lodówki i po kilku godzinach możemy rozkoszować się smakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować