CIASTO BANANOWA RANDKA

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

ciasto jest wyjątkowe

  • 60 min

Składniki:

  • 15 - 20 sztuk herbatników typu petitki
    masa bananowa I:
    500 gramów gęstego jogurtu bananowego (polecam FruVita z Biedronki)
    2 średnie banany
    2 galaretki cytrynowe
    200 ml gorącej wody

    galaretka zielona:
    2 galaretki agrestowe

    masa bananowa II:
    500 gramów gęstego jogurtu bananowego
    2 średnie banany
    2 galaretki cytrynowe
    200 ml gorącej wody

    wierzch:
    600 - 700 gramów zielonych winogron
    2 galaretki agrestowe
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowa randka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurty wyjmujemy z lodówki około 1 godziny przed przystąpieniem do pracy, żeby nie były bardzo zimne. Polecam ten jogurt, tani, gęsty i bardzo smaczny.





    Spód blaszki 25x25 cm lub 25x30 cm wykładamy herbatnikami.






    Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy.
    Masę wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.





    Od razu zabieramy się za galaretkę. Obie agrestowe rozprowadzamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zastygniętą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.





    Potem przygotowujemy drugą warstwę jogurtowo - bananową, tak jak w przypadku pierwszej.

    Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej winogrona (oczywiście wcześniej porządnie umyte i osuszone).
    Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wykładamy je na winogrona.

Porady

UWAGA: Zalewanie winogron możemy przeprowadzić również w inny sposób (ja tak właśnie zrobiłam), najpierw zalałam owoce odrobiną całkiem płynnej galaretki, aby winogrona się "przykleiły", a potem dodałam tężejącą resztę, ale (!) w przypadku tej metody musimy mieć pewność, że foremka jest szczelna. Ciasto schładzamy w lodówce optymalnie przez kilkanaście godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować