Spód:
-220 g herbatników w czekoladzie
-40 g masła
Masa:
-4 banany
-400 g kajmaku z puszki
-1 łyżeczka soku z cytryny
-250 g serka mascarpone
-250 g śmietanki 30%
-1 łyżka cukru pudru
-kakao do posypania
Bananowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Herbatniki pokrusz bardzo drobno. Połącz z roztopionym masłem. Mieszanką herbatnikową wyłóż dno tortownicy o śr. 22 cm. Wstaw na chwilę do lodówki, by lekko stężała. Łatwiej będzie rozsmarować kajmak.
2.Masę kajmakową rozsmaruj na przygotowanym spodzie.
3.Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Do serka dodawaj stopniowo ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj.
4.Banany obierz. 2 z nich pokrój w plastry i lekko skrop sokiem z cytryny. Ułóż na masie kajmakowej. Pozostałego banana pokrój w kostkę i wymieszaj ze śmietaną. Wszystko wyłóż na banany. Wstaw do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem oprósz kakao.
Porady
Herbatniki najłatwiej pokruszyć wkładając do woreczka i uderzając w nie wałkiem.
Komentarze