Bananowa galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na biszkopt dokładnie miksujemy i wylewamy na blachę o średnicy 25 cm. Nie trzeba osobno ubijać białek, biszkopt i tak pięknie wyrośnie. Wstawić go do nagrzanego piekarnika do 170*C i piec ok 40 min (aż się zrobi brązowa powłoka).
2.Masło zmiksować z żółtkami, dodać rozgniecione banany i roztopioną w 1/2 szklanki wody galaretkę. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, dodać galaretę rozpuszczoną w 1/2 szkl wody.
3.Gdy biszkopt będzie gotowy i wystudzony nasączyć go sokiem z brzoskwiń w zalewie a następnie zalać tężejącą masą bananową i piankową i włożyć do lodówki.
4.Po ok 1 godzinie wyciągamy ciasto z lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, polewamy nią ciasto i dekorujemy pokrojonymi kawałkami brzoskwinki.
Porady
Ciasto można podawać z dowolnymi owocami i galaretkami. Trzeba trzymać je w lodówce.
Komentarze