Chatka lub domek Baby Jagi to niezapomniany smak dzieciństwa., który można dowolnie modyfikować. Już kawałek tego deseru zaspokoi ochotę na coś słodkiego :)
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
300 g herbatników kakaowych (36 ciastek)
250 g serka mascarpone
180 g śmietany kremówki 30 proc.
2 śmietan-fixy
pół puszki masy kajmakowej (230g)
pół galaretki czerwonej (38g)
2 łyżki cukru pudru
2 banany
sok z cytryny
polewa: 100g czekolady deserowej lub gorzkiej
1 łyżka masła
2-3 łyżki mleka
dowolna posypka do dekoracji
Bananowa chatka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę wymieszać w 1,5 szklance gorącej wody. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie pociąć w niewielkie kawałki. Banany obrać, przekroić na trzy części i dokładnie skropić sokiem z cytryny. Zimną kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder, serek mascarpone i śmietan-fixy.
2.Ciastka rozłożyć na folii aluminiowej, w trzech rzędach po sześć ciastek. Na ciastkach rozsmarować masę kajmakową i ułożyć drugą warstwę ciastek. Na ciastkach rozsmarować warstwę śmietankową, a na środku, w rzędzie ułożyć banany i kawałki galaretek. Następnie pomagając sobie folią, złożyć do siebie boczne rzędy ciastek, tworzą chatkę (boki dokładnie docisnąć).
3.Tak przygotowaną chatkę zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc). Po tym czasie czekoladę wraz z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Gładką polewą rozsmarować wierzch domku i posypać posypką. Smacznego!
Komentarze