Banana bread

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Banana bread jest słodkim i wilgotnym ciastem bananowym (chlebkiem bananowym).

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
    75 g masła, roztopionego
    3/4 szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1,5 szklanki mąki pszennej

Banana bread - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W przepisie tym nie trzeba używać miksera.
    W dużej misce wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami (wystarczy rozgnieść je widelcem). Wmieszać cukier i cukier wanilinowy, lekko roztrzepane jajko. Na końcu dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.

    Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy