Banan w panierce herbatnikowej

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ten deser powstał już jakiś czas temu - pod wpływem chwili i do dziś często go przyrządzam. Smakuje obłędnie, szczególnie na ciepło z bitą śmietaną Koniecznie sami spróbujcie.

  • 10 min

Składniki:

  • (2-3 porcje)
    2 banany
    sok z cytryny/limonki
    Panierka:
    1 jajko
    2 łyżki mleka/wody
    60g herbatników (około 5 sztuk)
    Dodatkowo:
    olej kokosowy do smażenia
    bita śmietana

Banan w panierce herbatnikowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0bfspk3 1. Herbatniki należy pokruszyć na miał (użyłam malaksera).
  • image-1ryrqv5 2. jajko roztrzepać z mlekiem lub wodą.
  • image-0s27oxo 3. Banany pokroić w plasterki i delikatnie skropić sokiem z cytryny/limonki.
  • image-0stalkr 4. Następnie każdy kawałek dokładnie obtoczyć w jajku oraz ciasteczkowych okruszkach.
  • image-03atj0l 5. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron - do zarumienienia się.
  • 6. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać na ciepło z bitą śmietaną.
    (Banany po ostudzeniu również smakują rewelacyjnie.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy