Banan w cieście kukurydziano-kokosowym (bez glutenu)

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szukacie pysznego, smacznego i FIT deseru, bądź przekąski? Dobrze trafiliście, bo taki banan świetnie nadaje się także na zdrowe śniadanie. Smakuje rewelacyjnie, a jego słodycz, przełamana sokiem z limonki - idealnie komponuje się z ciastem kukurydziano-kokosowym!

  • 10 min

Składniki:

  • 1 banan (średni)
    sok z limonki
    Ciasto:
    1 jajko
    1-2 łyżki mąki kukurydzianej
    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe do obtoczenia
    2 łyżki masła do smażenia

Banan w cieście kukurydziano-kokosowym (bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0nckpd1 1. Obranego banana należy pokroić w plasterki, a następnie delikatnie skropić sokiem z limonki.
  • image-1wtj74v 2. W miseczce wymieszać jajko z mąką kukurydzianą (powinno być dość gęste).
  • image-24dk6os 3. Każdy kawałek banana dokładnie obtoczyć w cieście i kolejno w wiórkach kokosowych.
  • image-23xuhg4 4. Smażyć z obu stron - na rozgrzanym maśle.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu - wg własnych upodobań.

Porady

Podaję go na różne sposoby - jako deser najczęściej z bitą śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki, a tym razem raz z kremem waniliowym-limonkowym i kwaskowatą żurawiną liofilizowaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy