Propozycja zimowego śniadania lub dekoracja np. sałatki lub półmiska serów/wędlin na świątecznym stole.
Składniki:
2 ugotowane jajka na twardo
natka pietruszki
kawałek marchewki surowej lub ugotowanej
kilka ziarenek pieprzu lub czarna oliwka
kilka łyżeczek serka wiejskiego
ogórek konserwowy lub kiszony
Bałwanek z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z jajek odcinamy końcówki. Tak by stabilnie stały.
2.Kapelusz bałwanka: wycinamy dwa plasterki marchwi o różnych średnicach.
3.Teraz składamy bałwanka. Jajka umieszczamy na sobie. Na górnym jajku umieszczamy marchewkowy kapelusz. Całą konstrukcję spinamy wykałaczką.
4.Na koniec robimy oczy z pieprzu lub z kawałków czarnej oliwki. Nos z marchewki. Miotłę robimy z gałązki pietruszki lub koperku. Bałwanka ustawiamy na talerzyku ozdabiamy śniegiem z serka wiejskiego. Obok bałwanka możemy zrobić dodatkowo mini choinkę z ogórka konserwowego lub kiszonego.
Porady
Opis jak zrobić choinkę z ogórka: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/choinka-2017
Komentarze