Bałwanek z jajek

0 (0 ocen)

Propozycja zimowego śniadania lub dekoracja np. sałatki lub półmiska serów/wędlin na świątecznym stole.

Składniki:

  • 2 ugotowane jajka na twardo
    natka pietruszki
    kawałek marchewki surowej lub ugotowanej
    kilka ziarenek pieprzu lub czarna oliwka
    kilka łyżeczek serka wiejskiego
    ogórek konserwowy lub kiszony

Bałwanek z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie składników 1. Z jajek odcinamy końcówki. Tak by stabilnie stały.
  • 2. Kapelusz bałwanka: wycinamy dwa plasterki marchwi o różnych średnicach.
  • 3. Teraz składamy bałwanka. Jajka umieszczamy na sobie. Na górnym jajku umieszczamy marchewkowy kapelusz. Całą konstrukcję spinamy wykałaczką.
  • 4. Na koniec robimy oczy z pieprzu lub z kawałków czarnej oliwki. Nos z marchewki. Miotłę robimy z gałązki pietruszki lub koperku. Bałwanka ustawiamy na talerzyku ozdabiamy śniegiem z serka wiejskiego. Obok bałwanka możemy zrobić dodatkowo mini choinkę z ogórka konserwowego lub kiszonego.

Porady

Opis jak zrobić choinkę z ogórka: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/choinka-2017

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy