Bałwan w tropikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto biszkoptowe
Do żółtek dodać 2 całe jajka, ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem. Blachę o wymiarach 26 x35 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 st. Ostudzić.
Ciasto makowe
Białka ubić na sztywno razem z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem i mak. Połączyć mieszając łyżką. Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto ,piecz około 20 minut w temperaturze 180 st. Ostudź.
Masa
W garnku zagotuj 2 szklanki wody, odstaw,wsyp galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Ostudź.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, wlej ostudzone, płynne galaretki, zmiksuj do połączenia, dodaj pokrojone brzoskwinie.
Ciasto biszkoptowe przekrój na pół. Dolny blat włóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj połową masy, połóż ciasto makowe, następnie wyłóż drugą połowę masy, na wierzch położ druga połowę ciasta biszkoptowego. Wstaw do lodówki zastygnięcia .
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarze