Bałtycki dorsz na Podhalu w kremie vinegar z Hiszpanii

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wiadomo nie od dziś, że ryba i cytryna lubią się bardzo, a jeśli dodamy jeszcze wyśmienity cytrynowy krem vinegar to już prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    6-8 sztuk filetów z dorsza

    Marynata:
    sok z 3/4 cytryny
    koper świeży lub suszony
    sól

    Do polania:
    cytrynowy krem vinegar

    Do smażenia :
    oliwa z oliwek
    masło

Bałtycki dorsz na podhalu w kremie vinegar z hiszpanii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ryby dokładnie myjemy, nacieramy solą i koperkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na min. 2-3 godziny do lodówki.

    2. Na patelni rozgrzewamy oliwę pomieszaną z masłem i smażymy ryby na złoty kolor. Podajemy na podgrzanych talerzach, aby ryba za szybko nie wystygła, wierzch polewamy kremem cytrynowym. Wyśmienicie smakuje ze swojskim chlebem!

Porady

Do smażenia ryb warto do oliwy dodać masło, bo mnie pryska olej i ryba ma lepszy smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy