Balti masala z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Orientalne danie bezmięsne

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    100 g orzeszków ziemnych
    2 ząbki czosnku
    10 g startego imbiru
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki kuminu
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    kilka kropel sosu chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos warzywny

Balti masala z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Podsmażyć 1-2 minuty uważając, żeby czosnek i przyprawy się nie przypaliły. Całość zalać pomidorami, dodać pokrojona paprykę i osaczoną ciecierzycę. Dolać wody aby osiągnąć pożądaną gęstość. Odłożyć 2 łyżki orzeszków do dekoracji, resztę zmielić i dodać do sosu. Całość gotować około 20 minut. Podawać z ryżem. Gotowe danie posypać orzeszkami i dymką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować