Bałkański bakłażan

0 (0 ocen)

  • 10 min

Powstał z myślą o moim wybrednym mężu, korzystając z nieodzownych elementów mojej ulubionej kuchni.

  • 10 min

Składniki:

  • - 1 dorodny bakłażan,
    - mały przecier pomidorowy,
    - boczek wędzony, lub szynka parmeńska, szwarcwaldzka...
    - 1 pomidor,
    - 1 mała cebula (może być czerwona),
    - ser typu bałkańskiego (często mylony z fetą),
    - opcjonalnie kilka oliwek (czarnych lub zielonych) pociętych w plastry,
    - opcjonalnie odrobina startego parmezanu,
    - 1 ostra papryczka, najlepiej czuszka,
    - łyżka oliwy z oliwek,
    - przyprawy: pieprz, sól do smaku, szczypta rozmarynu, czubrica


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bałkański bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowany bakłażan 1. -Wstawiamy piekarnik, termoobieg na 180 stopni, aby w tym czasie się nagrzał.
    -Dokładnie myjemy bakłażan, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozcinamy wzdłuż na dwie połowy. Następnie wydrążamy miąższ, tak aby powstały dwie łódeczki. Wydrążony miąższ odkładamy na deskę do krojenia.
    -Przygotowujemy miseczkę, bądź moździerz i wsypujemy do niej szczyptę pieprzu, soli oraz rozmarynu (ja dodałam czubrice, dodaję ją do większości potraw, dostępna na wielu stoiskach z przyprawami np.w galeriach handlowych). Przyprawy dokładnie rozcieramy pistlem.
    -W uzyskaną przez nas "łódkę" wcieramy uprzednio przygotowaną mieszankę przypraw/ziół.
    Wydrążony przez nas miąższ siekamy w drobną kostkę i posypujemy solą i pieprzem (do smaku), po czym pozostawiamy go na chwilę.
    -Wydrążone i natarte ziołami bakłażany wyścielamy cienką warstwą przecieru pomidorowego, i posypujemy go jeszcze odrobiną rozmarynu.
    -Na przecier kładziemy cieniutki plaster boczku wędzonego, lub szynki parmeńskiej , na to dwa, trzy plastry dojrzałego pomidora, (opcjonalnie!!!) odrobina pokrojonej papryki czuszki i kilka piórek cebuli, oliwki, oraz starty na tarce, lub mocno rozdrobniony w rękach kawałek sera bałkańskiego (ewentualnie odtłuszczonej fety). Teraz całość przykrywamy jeszcze jednym plastrem boczku lub szynki.
    -Delikatnie wciskamy nasz farsz, tak aby szynka płasko przywierała do całości i nakładamy nasz nabierający aromatu, pocięty w kostkę bakłażan.
    -Bakłażan układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, skraplamy go z wierzchu oliwą z oliwek.
    -Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby zapobiec przypaleniu. Pieczemy maksymalnie 20 minut, z reguły jest to kwadrans.
    Nasza przystawka jest gotowa wtedy, gdy pieczony bakłażan odda swój "olej" ze skórki, co widać u mnie na załączonym zdjęciu.
    Jest naprawdę zaskakująco prostą przystawką, ale też bardzo zdrową i wystawną. Smacznego!

Porady

Aby sprawdzić w sklepie czy bakłażan nie jest stary (często trafiają się brązowe, gnijące w środku), delikatnie stukamy w niego pięścią, podobnie jak w arbuza. Idealny jest wtedy gdy wyda głuche echo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Bałkańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować