Baleron wędzony

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Domowa wędlina.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 6 kawałków karkówki wieprzowej, każdy około 1,2 kg

    2 opakowania soli peklowej - paczka po 660g
    8-10 litrów przefiltrowanej wody

Baleron wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • baleron 1. W dużym emaliowanym lub kamionkowym garnku o pojemności 15 litrów rozpuszczamy 660 g soli peklowej w 8-10 litrach wody. Do solanki wkładamy kawałki mięsa. Mięso powinno swobodnie pływać. Karkówki powinny być całkowicie zanurzone w solance. Jeśli mięso wypływa należy na wierzchu położyć duży płaski talerz, aby mięso było całkowicie pokryte solanką.

    Mięso peklujemy 8 dni. Jeśli woda zaczyna mętnieć wyjmujemy mięso i przygotowujemy świeżą solankę. Zazwyczaj solankę należy zmienić 3-4 dnia peklowania.
  • baleron 2. Mięso wyjmujemy z solanki. Nabijamy na haki, wieszamy na kijach do wędzenia. Zostawiamy na około 15 minut, aby mięso obeschło.

    Mięso wędzimy na dymie z okorowanego drewna bukowego. W temperaturze 80°C przez 2 godziny.
  • 3. Po uwędzeniu gorące balerony parzymy we wrzątku pod przykryciem. Stosując zasadę: 30 minut na 1 kg mięsa.
    Mięso studzimy w wywarze. Ostudzone mięso osuszamy. Chłodzimy w lodówce. Podajemy jako wędlinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy