Baleron wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym emaliowanym lub kamionkowym garnku o pojemności 15 litrów rozpuszczamy 660 g soli peklowej w 8-10 litrach wody. Do solanki wkładamy kawałki mięsa. Mięso powinno swobodnie pływać. Karkówki powinny być całkowicie zanurzone w solance. Jeśli mięso wypływa należy na wierzchu położyć duży płaski talerz, aby mięso było całkowicie pokryte solanką.
Mięso peklujemy 8 dni. Jeśli woda zaczyna mętnieć wyjmujemy mięso i przygotowujemy świeżą solankę. Zazwyczaj solankę należy zmienić 3-4 dnia peklowania.
2.Mięso wyjmujemy z solanki. Nabijamy na haki, wieszamy na kijach do wędzenia. Zostawiamy na około 15 minut, aby mięso obeschło.
Mięso wędzimy na dymie z okorowanego drewna bukowego. W temperaturze 80°C przez 2 godziny.
3.Po uwędzeniu gorące balerony parzymy we wrzątku pod przykryciem. Stosując zasadę: 30 minut na 1 kg mięsa.
Mięso studzimy w wywarze. Ostudzone mięso osuszamy. Chłodzimy w lodówce. Podajemy jako wędlinę.
Komentarze