Baleron wędzony

  • wyświetlono: 187 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Domowa wędlina.

  • 24 porcje
  • 120min
  • Trudny

Składniki

6 kawałków karkówki wieprzowej, każdy około 1,2 kg

2 opakowania soli peklowej - paczka po 660g
8-10 litrów przefiltrowanej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Baleron wędzony

  • baleron1. W dużym emaliowanym lub kamionkowym garnku o pojemności 15 litrów rozpuszczamy 660 g soli peklowej w 8-10 litrach wody. Do solanki wkładamy kawałki mięsa. Mięso powinno swobodnie pływać. Karkówki powinny być całkowicie zanurzone w solance. Jeśli mięso wypływa należy na wierzchu położyć duży płaski talerz, aby mięso było całkowicie pokryte solanką.

    Mięso peklujemy 8 dni. Jeśli woda zaczyna mętnieć wyjmujemy mięso i przygotowujemy świeżą solankę. Zazwyczaj solankę należy zmienić 3-4 dnia peklowania.
  • baleron2. Mięso wyjmujemy z solanki. Nabijamy na haki, wieszamy na kijach do wędzenia. Zostawiamy na około 15 minut, aby mięso obeschło.

    Mięso wędzimy na dymie z okorowanego drewna bukowego. W temperaturze 80°C przez 2 godziny.
  • 3. Po uwędzeniu gorące balerony parzymy we wrzątku pod przykryciem. Stosując zasadę: 30 minut na 1 kg mięsa.
    Mięso studzimy w wywarze. Ostudzone mięso osuszamy. Chłodzimy w lodówce. Podajemy jako wędlinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

domowa wędlinabaleron

Komentarze

Podobne przepisy

Schab bez kości wędzony.

Dodane przez: weronika63

Schab bez kości wędzony

Wędzony metodą w garnku, na zrębkach...

Półgęsek dojrzewający wędzony metodą garnkową.

Dodane przez: Czarek

Półgęsek dojrzewający, wędzony metodą garnkową

Bardzo smaczny filet gęsi ze skórą,...

Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona

Dodane przez: Czarek

Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem,...

Mega ostre nadzienie w słonince,...

Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony.

Dodane przez: weronika63

Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony

Boczek wieprzowy, wędzony metodą...

Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona

Dodane przez: Czarek

Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona

Bardzo smaczna szynka, idealna...

Wędzony schab z tłuszczykiem

Dodane przez: Czarek

Wędzony schab z tłuszczykiem

Bardzo smaczna wędlina, prosta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE