Balchao – INDYJSKIE CURRY Z KREWETEK W POMIDORACH

0 (0 ocen)

  • 30 min

Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree z pomidorów oraz mleczkiem kokosowym.Podane z ryżem albo chlebkami naan jest super pomysłem na obiad , kolację na ciepło, albo danie na imprezę.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * krewetki królewskie ( obrane ) – 300 g

    * pomidory – 250 g

    * cebula – 1 szt

    * czosnek – 3 ząbki

    * zielone chili – 1 szt

    * masło ghee – 2 łyżki

    * mleczko kokosowe – 150 ml

    * sok z limonki – 1 łyżka

    * imbir, cukier, cynamon, kumin, pieprz kajeński, czarny pieprz, kurkuma – po 1 łyżeczce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Balchao – indyjskie curry z krewetek w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Sparzone pomidory obieramy, kroimy, miksujemy na przecier.

    Posiekaną cebulę oraz czosnek miksujemy z chili oraz łyżeczką imbiru.

    W misezce mieszamy składniki na masalę jeerem-meerem czyli 1 łyżeczkę kuminu, pieprzu kajeńskiego i czarnego pieprzu, kurkumy oraz 0,5 łyżeczki cynamonu.

    W woku podgrzewamy masło z masal, dodajemy zmiksowaną cebulę oraz 3 łyżki wody – gotujemy ok. 3-4 minuty.

    Wlewamy przecier z pomidorów, dodajemy mleczko kokosowe oraz łyżeczkę cukru i limonki – gotujemy ok. 10 minut aż zgęstnieje.

    Dodajemy krewetki, gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu.

    W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

    Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem!

    Świetnym dodatkiem jest świeża kolendra.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Krewetki Mleko Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować