Danie kuchni gruzińskiej,bakłażany smażone w mące,maja chrupiącą skórkę i kremowe wnętrze:-) podawane z sosem baża - orzechowy sos,który podkreśla smak i jest bardzo aromatyczny!!!
Bakłażany z sosem baża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażan umyć,pokroić w plasterki o grubości 0,5cm,posolić i wymieszać,odstawić na 15min.
Orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki lub zmielić.Czosnek oczyścić,drobno pokroić i posypać odrobiną soli - dokładnie rozetrzeć w moździerzu,dodać do orzechów.Cebulę oczyścić i drobniutko posiekać,dodać do orzechów.Dodać drobno pokrojoną natkę( zostawić kilka liści do dekoracji),suszone zioła,sok z cytryny,szafran,pieprz - zalać wszystko bulionem,wymieszać i pozostawić na 15min.by nabrał smaku i aromatu.
2.Bakłażany osuszyć,obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 3-5min,z każdej strony,na złoty kolor - wykładać na papierowy ręcznik by osączyć tłuszcz.
Sos wymieszać i przetrzeć przez drobne sitko (orzechy z ziołami, które pozostają,wkładam do pojemniczka i daje do lodówki,dodaje do dań lub innych sosów).
Na talerze wyłożyć porcje bakłażanów,podaję z sosem Baża udekorowanym natką i szczyptą mielonych orzechów.
SMACZNEGO!!!
Komentarze