Bakłażany z serem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

zapiekane bakłażany pod serowym kożuszkiem

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan: 500 gramów
    - mąka: 2 łyżki
    - sól,pieprz do smaku po: 0.5 łyżeczki
    - gęsta śmietana 18%: 150 gramów
    - ser żółty w kostce: 100 gramów
    - bryndza: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - marchew: 1 sztuka
    - kolendra lub pietruszka świeża: 1 pęczek
    - olej do smażenia: 5 łyżek
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażany z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany obrać, pokroić na plasterki, posolić i zostawić na 20 minut. Następnie wylać powstały sok. Każdy plasterek obtaczać w mące i smażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • 2. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać utartą na grubych oczkach marchew. Dusić razem ok. 5 minut.
  • 3. Śmietanę wymieszać z koncentratem. Sery zetrzeć. Do patelni lub naczynia żaroodpornego wykładać kolejno warstwami: cebulę z marchewką-bakłażany-śmietanę_ser. Warstwy powtórzyć 2-3 razy. po wierzchu posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 20 minut. Można również dusić pod przykryciem ok 20 minut.
    Podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Bryndza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować