REKLAMA

Bakłażany z serem

wyświetlono: 511 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

zapiekane bakłażany pod serowym kożuszkiem

opublikowany: 30.05.2011
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan: 500 gramów
    - mąka: 2 łyżki
    - sól,pieprz do smaku po: 0.5 łyżeczki
    - gęsta śmietana 18%: 150 gramów
    - ser żółty w kostce: 100 gramów
    - bryndza: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - marchew: 1 sztuka
    - kolendra lub pietruszka świeża: 1 pęczek
    - olej do smażenia: 5 łyżek
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany obrać, pokroić na plasterki, posolić i zostawić na 20 minut. Następnie wylać powstały sok. Każdy plasterek obtaczać w mące i smażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • 2. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać utartą na grubych oczkach marchew. Dusić razem ok. 5 minut.
  • 3. Śmietanę wymieszać z koncentratem. Sery zetrzeć. Do patelni lub naczynia żaroodpornego wykładać kolejno warstwami: cebulę z marchewką-bakłażany-śmietanę_ser. Warstwy powtórzyć 2-3 razy. po wierzchu posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 20 minut. Można również dusić pod przykryciem ok 20 minut.
    Podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: a_sad07 IMG_20190610_172103

Faszerowane bakłażany

Bakłażany (gruszki miłości) z nadzieniem mięsno-warzywnym to super pomysł na lekki obiad.

kategoria: Dania główne faszerowane opublikowany: 04.09.2018 | wyświetlono: 283 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

faszerowane bakłażany

Farsz inny niż zwykle

kategoria: Dania główne opublikowany: 06.01.2011 | wyświetlono: 1043 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 1
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Grillowane bakłażany

Grillowe menu :)

kategoria: faszerowane Grill opublikowany: 06.07.2019 | wyświetlono: 296 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kameleon Kameleon

Faszerowane bakłażany

Lato w pełni. Lubię przyrządzać potrawy ze świeżych warzyw i owoców.

kategoria: Dania główne faszerowane opublikowany: 02.09.2015 | wyświetlono: 350 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE