Bakłażany z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany obrać, pokroić na plasterki, posolić i zostawić na 20 minut. Następnie wylać powstały sok. Każdy plasterek obtaczać w mące i smażyć na niewielkiej ilości oleju.
2.Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać utartą na grubych oczkach marchew. Dusić razem ok. 5 minut.
3.Śmietanę wymieszać z koncentratem. Sery zetrzeć. Do patelni lub naczynia żaroodpornego wykładać kolejno warstwami: cebulę z marchewką-bakłażany-śmietanę_ser. Warstwy powtórzyć 2-3 razy. po wierzchu posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 20 minut. Można również dusić pod przykryciem ok 20 minut.
Podawać z pieczywem.
Komentarze