Bakłażany z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniały zdrowy obiad, prościej i smaczniej się nie da... bakłażany z piekarnika wyszły genialnie. Nie trzeba ich wcześniej solić, nie są gorzkie, są pyszne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a można mieć cudowny obiad za niewielkie pieniądze. Polecam :-)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 bakłażany (najlepiej takie mniejsze)
    oliwa lub olej
    kilka ząbków czosnku
    sól i pieprz do smaku
    siekana zielenina np. pietruszka, koperek

Bakłażany z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, naciąć nożem w kratkę tak, żeby nie uszkodzić skórki.

    Przygotować olej lub oliwę zmieszaną z przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i siekaną zieleniną.

    Bakłażany ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posolić i wmasować sól w miąższ, następnie na górze rozprowadzić oliwę.

    Piec w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut do zrumienienia. Tyle wystarczy, żeby delektować się ich cudownym smakiem :-)

    SMACZNEGO!!!

Komentarze

Podobne przepisy