Bakłażany z kuskusem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Lubię warzywne dania z pożywnym farszem. Nadziewam kalarepy i cukinie, które samauprawiam w ogródku. Faszeruję też pieczarki.

  • 60 min

Składniki:

  • ● po 2 bakłażany i pomidory
    ● 15 dag kuskusu
    ● cebula
    ● 2 łyżki groszku
    ● 4 ząbki czosnku
    ● łyżka sosu sojowego
    ● 10 zielonych oliwek
    ● 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
    ● pęczek posiekanej natki pietruszki
    ● 2 łyżki startego żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz
    ● oliwa

Bakłażany z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy, przekrawamy
    wzdłuż, usuwamy nasiona.
    Pomidory sparzamy, usuwamy
    gniazda nasienne. Miąższ kroimy. Cebulę i czosnek obieramy
    i siekamy. Kuskus zalewamy
    wrzątkiem z sosem sojowym.
    Oliwki kroimy w ćwiartki.
  • 2. Cebulę i pomidory dusimy na
    oliwie. Dodajemy natkę, kuskus,
    groszek, czosnek, oliwki i słonecznik.
    Doprawiamy i faszerujemy
    bakłażany. Pieczemy ok.
    30 minut w temp. 180 °C. Posypujemy
    serem i zapiekamy jeszcze
    10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy