Bakłażany w majonezie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bakłażany w majonezie nauczyła mnie przyrządzać ciocia. Często je robię, bo są naprawdę smaczne. To doskonała przekąska na spotkania przy grillu. Wszyscy domownicy się nimi zajadają i chwalą ich smak.

Składniki:

  • ● średni bakłażan
    ● 3-4 pomidory
    ● 30 dag żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz
    ● bułka tarta do obtoczenia
    ● 3 jajka
    ● kilka liści sałaty do dekoracji
    ● olej
    Sos:
    ● majonez
    ● 2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bakłażany w majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy i kroimy
    w niezbyt grube plastry. Oprószamy
    solą i o dstawiamy na
    kilkanaście minut, aby puściły
    sok. Płuczemy i osuszamy.
  • Bakłażany w majonezie 2. Jajka rozkłócamy, doprawiamy
    solą i pieprzem, mieszamy.
    Plastry bakłażana obtaczamy
    w jajku, następnie w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym
    oleju z obu stron, aż zaczną
    brązowieć. Wyjmujemy i układamy
    na płaskim talerzu.
  • 3. Pomidory myjemy i kroimy
    w plastry. Ser ścieramy na tarce
    o małych oczkach.
  • 4. Przygotowujemy sos: czosnek
    o bieramy i przeciskamy
    przez praskę. Majonez przekładamy
    do miseczki, dodajemy
    czosnek i mieszamy.
  • 5. Na każdym plastrze bakłażana
    układamy plaster pomidora
    i rozsmarowujemy sos.
    Wierzch posypujemy serem.
    Odstawiamy na co najmniej
    3 godziny do lodówki

Porady

● Zamiast bakłażana możemy użyć cukinii. ● Plastry bakłażana możemy też upiec bez panierki na rozgrzanym ruszcie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować