Bakłażany smażone z czerwoną papryką

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie sprawia mi ogromną satysfakcję, zwłaszcza gdy widzę, że komuś smakuje. Korzystam z różnych przepisów, czasami trochę je zmieniam.

Składniki:

  • ● 1 duży bakłażan
    ● 2 czerwone papryki
    ● 2 cebule
    ● 1 ząbek czosnku
    ● 1 łyżka świeżych lub suszonych ziół: bazylia, tymianek, oregano
    ● 2-3 łyżki nasion słonecznika
    ● oliwa z oliwek
    ● sól, pieprz
    ● cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażany smażone z czerwoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażany smażone z czerwoną papryką 1. Bakłażana myjemy, osuszamy
    i kroimy na półplastry grubości
    ok. 0,5 cm. Posypujemy
    solą i odstawiamy na 30 minut,
    a następnie dokładnie osączamy
    z soku.
  • Bakłażany smażone z czerwoną papryką 2. Z papryk usuwamy gniazda
    nasienne, miąższ kroimy
    w kostkę. Cebule kroimy
    w piórka. Bakłażana smażymy
    na rozgrzanej oliwie.
  • Bakłażany smażone z czerwoną papryką 3. Po 20 minutach dodajemy
    paprykę, cebulę i roztarty ząbek
    czosnku. Doprawiamy łyżeczką
    cukru, pieprzem i ziołami.
    Mieszamy i dusimy pod
    przykryciem do chwili, aż warzywa
    będą miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować