Bakłażany nadziewane mięsem, ryżem i ziołami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Iran: Bakłażany nadziewane mięsem, ryżem i ziołami / Dolmeh-yeh Baadenjaan

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - małe bakłażany: 8 sztuk
    - mielona baranina lub wołowina: 40 dekagramów
    - ryż długoziarnisty: 10 dekagramów
    - średnie cebule (posiekane): 2 sztuki
    - olej: 1 szczypta
    - pasta pomidorowa: 2 łyżki
    - sok z limonki: 3 łyżeczki
    - cukier: 2 łyżeczki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - natka pietruszki (posiekana): 0.5 szklanki
    - mięta (posiekana): 0.33 szklanki
    - cebuka dymka (posiekana): 0.5 szklanki
    - szczypior czosnkowy lub zwykły (posiekany): 0.33 szklanki
    - estragon lub suszony do smaku (posiekany): 0.33 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażany nadziewane mięsem, ryżem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażany nadziewane mięsem, ryżem i ziołami 1. Cebulę podsmażyć na złoto. Dodać mięso i smażyć do momentu aż zmieni kolor. Dodać pół szklanki wody, sól, pieprz i koncentrat. Dusić do momentu, aż woda wyparuje. Zioła wrzucić na olej i smażyć, aż zwiędną. Ryż ugotować w dwóch szklankach osolonej wody, odcedzić. Bakłażany obrać ze skórki. Naciąć jedną z końcówek i delikatnie wydrążyć miąższ. Posolić. Wymieszać mięso, ryż i zioła. Farszem nadziać bakłażany, zamknąć końcówki. Bakłażany smażyć przez 5 - 10 minut. Następnie podlać szklanką wody wymieszanej z łyżeczką puree z pomidorów, doprawionej solą, pieprzem, cukrem i sokiem z limonki. Gotować 5 - 10 minut, aż sos zostanie wchłonięty przez bakłażany. My nasze bakłażany włożyliśmy do blaszki i upiekliśmy, więc dzięki temu pozostało nam nieco sosu do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować