Bakłażany nadziewane mięsem, ryżem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę podsmażyć na złoto. Dodać mięso i smażyć do momentu aż zmieni kolor. Dodać pół szklanki wody, sól, pieprz i koncentrat. Dusić do momentu, aż woda wyparuje. Zioła wrzucić na olej i smażyć, aż zwiędną. Ryż ugotować w dwóch szklankach osolonej wody, odcedzić. Bakłażany obrać ze skórki. Naciąć jedną z końcówek i delikatnie wydrążyć miąższ. Posolić. Wymieszać mięso, ryż i zioła. Farszem nadziać bakłażany, zamknąć końcówki. Bakłażany smażyć przez 5 - 10 minut. Następnie podlać szklanką wody wymieszanej z łyżeczką puree z pomidorów, doprawionej solą, pieprzem, cukrem i sokiem z limonki. Gotować 5 - 10 minut, aż sos zostanie wchłonięty przez bakłażany. My nasze bakłażany włożyliśmy do blaszki i upiekliśmy, więc dzięki temu pozostało nam nieco sosu do podania.
Komentarze