Bakłażany faszerowane ryżem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Od października jestem studentką. Gotuję na zmianę z babcią, która mieszka z nami, dla rodziców i o rok młodszej ode mnie siostry Małgosi. Najlepsze przepisy zapisuję w specjalnym zeszycie kulinarnym.

Składniki:

  • ● 2 średnie bakłażany
    ● 2 pomidory
    ● 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    ● 1/2 szklanki ryżu
    ● 1 cebula
    ● 1 ząbek czosnku
    ● 1 łyżeczka vegety
    ● 2 łyżeczki oregano
    ● 1 łyżka oliwy
    ● 1 łyżka masła
    ● 10 dag startego żółtego sera
    ● sól, pieprz

Bakłażany faszerowane ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy, osuszamy.
    Odcinamy końce, przekrawamy
    wzdłuż na pół. Wydrążamy
    miąższ, zostawiając ścianki
    grub. 1 cm. Solimy i odstawiamy
    na pół godziny.
  • 2. Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy,
    by ostygł. Piekarnik
    nagrzewamy do temp. 190 °C.
  • Bakłażany faszerowane ryżem 3. Cebulę i czosnek obieramy
    i drobno siekamy. Smażymy na
    oliwie, ciągle mieszając, aż się
    zeszklą. Dodajemy pokrojone
    pomidory, chwilę smażymy. Dodajemy
    koncentrat pomidorowy
    i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy
    patelnię z ognia, dodajemy
    ryż, doprawiamy solą, pieprzem,
    vegetą i oregano.
  • 4. Osuszone na papierowym
    ręczniku bakłażany napełniamy
    farszem, posypujemy żółtym
    serem, układamy w wysmarowanym
    masłem naczyniu żaroodpornym
    i pieczemy 30 min.

Porady

● Pomidory należy wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. ● Przed pieczeniem zamiast posypywać bakłażany żółtym serem, można je obłożyć plasterkami mozzarelli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Komentarze

Podobne przepisy