Bakłażany faszerowane mięsem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bakłażany faszerowane mięsem

  • 30 min

Składniki:

  • 3 bakłażany
    1,5 szklanki ugotowanego ryżu
    40 dag mięso mielonego
    1 cebula
    2 jajka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    200 ml. śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
    sól,pieprz do smaku

Bakłażany faszerowane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany umyjemy i roimy na pół, usuwamy miąższ. Połówki solimy i odstawiamy na pół godziny Kiedy puszczą sok płuczemy i osuszamy.Mięso mielone,posiekaną podsmażoną na margarynie cebulę,jaja,ryż,posiekaną pietruszkę sól,pieprz,wszystko dokładnie łączymy. Nadziewamy farszem bakłażany. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą i podlaną wodą.
  • 2. Zapiekamy przez 50minut, w temperaturze 180minut(dolewamy wodę). 10 minut przed końcem zapiekania bakłażany polewamy śmietaną.A przed podaniem posypujemy odrobiną majeranku,bazylii,oregano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy