Bakłażany faszerowane makaronem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Oryginalnie sięgnęliśmy do bloga Kardamonovy. Wspaniałe połączenie smaków, lekko podrasowaliśmy (bo akurat w lodówce były takie produkty), bo warto samemu też coś z siebie dać. Tak na ten przykład...jak piszemy to i tamto, nie znaczy, że "trza" to dodać...bo nie wszystko nam podchodzi do gustu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 bakłażany
    150 g makaronu
    1/2 czerwonej papryki
    300 ml passaty pomidorowej
    2 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    oliwa z oliwek do skropienia bakłażana
    1 ugotowane udko z kurczaka
    2 łyżki oleju (do smażenia)
    szczypiorek
    sól

Bakłażany faszerowane makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażany faszerowane makaronem 1. Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż. Za pomocą nożyka do jarzyn nacinamy je wzdłuż, od strony miąższu, uważając by nie naciąć skóry. Następnie skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy około 30 min w temperaturze 180°C, studzimy i wybieramy miąższ przy pomocy łyżeczki.

    Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

    Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, po chwili dodajemy drobno pokrojony czosnek, smażymy chwilkę by czosnek się nie przypalił, dodajemy passatę i poszarpane mięso z kurczaka, oprószamy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy chwilę.

    Do sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i faszerujemy nim połówki bakłażanów.

    Jegomości (Oj! Podoba nam się! :P) wrzucamy do piekarnika na 20 min (180°C).

    Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy