Bakłażany faszerowane kuskusem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wykwintne danie roślinne!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 spore bakłażany
    15 dag kuskusu
    2 pomidory
    2 łyżki zielonego groszku
    cebula
    3-4 ząbki czosnku
    łyżka sosu sojowego
    10 zielonych oliwek bez pestek
    2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
    ewentualnie starty żółty ser
    pęczek natki pietruszki
    oliwa do smażenia
    pieprz i sól

Bakłażany faszerowane kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte bakłażany po odcięciu zielonego czubka przeciąć wzdłuż na połowy i wydrążyć część miąższu. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając do wody sos sojowy. Miąższ z bakłażanów, pomidory i cebulę drobno pokroić i poddusić (ok 10 min.) na rozgrzanej oliwie. po koniec duszenia dodać przygotowany kuskus, osączony groszek oraz sprasowany czosnek, pokrojone w ćwiartki oliwki, posiekaną natkę i pestki słonecznika. Nadziać bakłażany farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym nieco oliwą), podlewając nieco wodą na dno. Zapiekać w mocno rozgrzanym piekarniku 40 - 50 minut. Na ostatnie minuty pieczenia można posypać serem i zapiec bez przykrycia by się zrumieniło. Podawać na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy