Bakłażany faszerowane kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte bakłażany po odcięciu zielonego czubka przeciąć wzdłuż na połowy i wydrążyć część miąższu. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając do wody sos sojowy. Miąższ z bakłażanów, pomidory i cebulę drobno pokroić i poddusić (ok 10 min.) na rozgrzanej oliwie. po koniec duszenia dodać przygotowany kuskus, osączony groszek oraz sprasowany czosnek, pokrojone w ćwiartki oliwki, posiekaną natkę i pestki słonecznika. Nadziać bakłażany farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym nieco oliwą), podlewając nieco wodą na dno. Zapiekać w mocno rozgrzanym piekarniku 40 - 50 minut. Na ostatnie minuty pieczenia można posypać serem i zapiec bez przykrycia by się zrumieniło. Podawać na gorąco.
Komentarze