Bakłażany faszerowane czosnkiem, serem żółtym i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Nietypowe danie obiadowe, które zadowoli także jaroszy!

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    2 bakłażany
    2 główki czosnku
    3 pomidory
    200 g ostrego sera żółtego
    kilka listków bazylii
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek
    sok z 1 cytryny

Bakłażany faszerowane czosnkiem, serem żółtym i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ wykrawaczem do melona lub łyżeczką. Skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał. Smarujemy go następnie oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową.
  • bakłażany faszerowane 1 2. Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Parzymy pomidory, obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty również kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem.
  • bakłażany faszerowane 2 3. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekaną bazylią.

Porady

Pamiętajcie, aby naczynie lub folię aluminiową posmarować obficie oliwą, co zapobiegnie przypaleniu się spodów bakłażanów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy