Bakłażanowe wysepki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lubię zaskakiwać rodzinę oryginalnymi daniami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1 bakłażan

    - 15 dag pieczarek

    - 3 pomidory żółte (lima złota)

    - słoik suszonych pomidorów w zalewie

    - garść posiekanego szczypiorku

    - zioła prowansalskie

    - sól i pieprz

    - 1/4 szklanki kaszy jaglanej

    - oliwa z oliwek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażanowe wysepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Następnie przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i ugotować do miękkości na małym ogniu. Do kaszy można dodać łyżeczkę masła. Ugotowaną kaszę przełożyć na sito i ostudzić.Pieczarki, żółte (1odłożyć) i suszone pomidory pokroić w grubszą kostkę. Najpierw podsmażyć pieczarki, następnie dodać pomidory i szczypiorek. Smażyć aż pomidory zmiękną i wszystko nabierze konsystencji papki.Masę przestudzić, dodać ostudzoną kaszę jaglaną, a następnie całość doprawić.
  • 2. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1-2 cm.Formę do pieczenia skropić oliwą. Na plastry bakłażana nakładać po łyżce farszu i plasterku odłożonego wcześniej pomidora, układać w formie.Tak przygotowany bakłażan wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez około 30 minut.

Porady

Danie wspaniałe na obiad, kolację lub na imprezę, z pewnością zaskoczy gości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować