Bakłażanowe wysepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Następnie przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i ugotować do miękkości na małym ogniu. Do kaszy można dodać łyżeczkę masła. Ugotowaną kaszę przełożyć na sito i ostudzić.Pieczarki, żółte (1odłożyć) i suszone pomidory pokroić w grubszą kostkę. Najpierw podsmażyć pieczarki, następnie dodać pomidory i szczypiorek. Smażyć aż pomidory zmiękną i wszystko nabierze konsystencji papki.Masę przestudzić, dodać ostudzoną kaszę jaglaną, a następnie całość doprawić.
2.Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1-2 cm.Formę do pieczenia skropić oliwą. Na plastry bakłażana nakładać po łyżce farszu i plasterku odłożonego wcześniej pomidora, układać w formie.Tak przygotowany bakłażan wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez około 30 minut.
Porady
Danie wspaniałe na obiad, kolację lub na imprezę, z pewnością zaskoczy gości.
Komentarze