Bardzo efektowne i smaczne danie. Roladki zapiekane z warzywnym farszem z dodatkiem boczku i sera wspaniale komponuje się ze smakiem bakłażana. Polecam gorąco!
30 min
Składniki:
2 duże okrągłe bakłażany
2 małe cukinie
2-3 duże ugotowane ziemniaki
ok. 200 g żółtego sera
100 g lekko wędzonego boczku
sól
pieprz
świeża bazylia
oliwa z oliwek
Bakłażanowe roladki z cukiniowo-ziemniaczanym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany pokroić w 0,5-1 cm plastry i ugrillować.
2.Na patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek,a nastepnie dodać potorta na grubej tarce cukinie. Delikatnie posolić i podsmażyć przez ok. 5 min.
3.W misce połączyć rozgniecione ziemniaki, cukinię z boczkiem oraz drobno pokrojony lub potarty ser. Wymieszać doprawić solą i pieprzem.
4.Farsz zawijać w plastry ugrillowanego bakłażana (wbić wykałaczkę) i układać w naczyniu wysmarowanym odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe roladki scropić dodatkowo oliwą, posolić i piec w piekarniku przez ok. 10 -15 min. w 190°C.
5.Podawać udekorowane listkami bazylii i pomidorkami.Buon Appetito!
Komentarze