Bakłażanowe muffiny z masełkiem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

'ODSTRASZACZ WAMPIRÓW'

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - małe bakłażany: 2 sztuki
    - oliwa: 6 łyżek
    - mąka: 375 gramów
    - proszek do pieczenia: 4 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 300 mililitrów
    - sól: 1 szczypta

    - maslo: 115 gramów
    - czosnek: 4 ząbki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - świeża bazylia: 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Bakłażanowe muffiny z masełkiem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 200C. Obrać bakłażany ze skórki i pokroić w paseczki.

    Następnie na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojone bakłażany.
    Smażyć na małym ogniu , aż staną się miękkie, po czym odłożyć na bok i zaczekać aż wystygną.
  • 2. Do jednej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól, dobrze wymieszać.
    W drugiej ubic mikserem białko, następnie dodać żółtko, pozostałą oliwę i mleko. Dobrze wymieszać
    i dodać do suchych składników.
  • 3. Pokroić bakłażana na małe kawałeczki i dodać do masy. następnie nałożyć do 12 foremek.
    Całe foremki powinny być zapełnione (pięknie wyrosną)


    Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.
  • 4. Masełko czosnkowe:


    Do masła dodajemy 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku, lekko doprawiamy solą i pieprzem.
    Do smaku dodajemy bazylię lub pietruszkę (pewnie z pietruszką też są dobre, problem polega na tym, że ja za nią nie przepadam, dlatego wybrałam bazylię :)


    Życzę smacznego...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Bazylia Czosnek Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować