Bakłażanowe kulki, czyli wariacja na temat pchali

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pchali to rodzaj gruzińskiej sałatki. Ja postanowiłam przyrządzić jej polską wersję.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bakłażan: 400 gramów
    - cebula: 150 gramów
    - ząbek czosnku: 2 sztuki
    - orzechy włoskie: 0.5 szklanki
    - zmielone nasiona kolendry: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - czerwony ocet winny: 1 łyżka
    - strączek czerwonej ostrej papryki: 0.5 sztuki
    - konfitura z borówki brusznicy: 3 łyżki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Bakłażanowe kulki, czyli wariacja na temat pchali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni na zloty kolor. Warzywa studzimy i siekamy nożem tak aby wielkością przypominały kaszę. Orzechy i czosnek rozdrabniamy blenderem na miazgę, doprawiamy je solą, dodajemy zmielone ziarna kolendry oraz ocet winny i odrobinę wody. Tak przygotowany sos orzechowy łączymy z masą bakłażanowo-cebulową, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, paprykę pokrojoną w drobną kostkę i 2 łyżki borówkowej konfitury. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe kulki, układamy je na półmisku i dekorujemy pozostałą konfiturą borówkową i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować