Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, mega wilgotne ciasto na bazie dość nietypowego składnika, jeśli chodzi o słodkie wypieki. Podstawą ciasta jest bowiem bakłażan. Dzięki niemu ciasto ma niepowtarzalny smak. Idealnym uzupełnieniem całości jest polewa jogurtowa i pomarańcze.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 średnie bakłażany ok 600 g
    1 łyżka brązowego cukru
    łyżka masła
    3 łyżki miodu akacjowego
    tabliczka mlecznej czekolady
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka + 6 łyżek cukru waniliowego
    100 g jogurtu naturalnego
    szklanka mąki kukurydzianej
    1/4 szklanki oleju

    Polewa:
    200 g miękkiego masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    200 g jogurtu naturalnego
    łyżka żelatyny
    2 łyżki gorącej wody
    3 łyżki mleka w proszku

    Dekoracja:

    gorzka czekolada
    filety z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni topimy łyżkę masła, dodajemy brązowy cukier i miód. Dodajemy bakłażana. Karmelizujemy, aż bakłażan zmięknie. Przekładamy do dobrego blendera. Do jeszcze ciepłego bakłażana dodajemy połamaną czekoladę. Całość blendujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki- wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę kukurydzianą, jajka, cukier waniliowy, olej oraz jogurt. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 80-90 minut, termoobieg, 180 stopni. Ciasto ma wyjść bardzo wilgotne, "zakalcowate", więc nie musimy przejmować się suchym patyczkiem. Jeśli chcemy je wyciągnąć z tortownicy, to warto dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto studzimy. Polewa- Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy jogurt- powinien być w temp. pokojowej oraz mleko w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do żelatyny dodajemy odrobinę masy maślano-jogurtowej. Następnie masę z żelatyną przekładamy do kremu. Całość dobrze mieszamy i chłodzimy. Na zimne ciasto wykładamy masę. Zdobimy gorzką czekoladą i filecikami z pomarańczy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować