Bakłażan z mozzarellą i sosem pomidorowym na rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kroimy bakłażana wzdłuż w plastry i posypujemy solą, zostawiamy na około 15 minut
2.kroimy pomidory w małą kosteczkę (można je wczesniej wyparzyć, aby zdjąć skórkę), wrzucamy do garnuszka z odrobiną oliwy, wciskamy ząbek czosnku i gotujemy około 20-30 minut aż sos się zredukuje i będzie gęsty, dosypujemy łyżeczkę cukru, solimy i pieprzymy
3.obmywamy bakłażana z soli, suszymy; rozgrzewamy olej i smażymy bakłażana - usmażone kawałki bakłażana kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć olej
4.kładziemy dwa plastry bakłażana wzdłuż jeden pod drugim (ale tak aby lekko na siebie zachodziły) na blaszce od opiekacza (można też zrobić to w piekarniku), posypujemy solą i pieprzem i dokładamy warstwowo kolejne plastry (każdy posypujemy solą i pieprzem
5.na górze ułożonych bakłażanów kładziemy plastry mozzarelli - wkładamy do opiekacza, czekamy aż mozzarella zacznie się rozpuszczać
6.talerz wykładamy rukolą, przekładamy (najlepiej łopatką kuchenną) bakłażana z mozzarellą na rukolę, polewamy od góry sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem
Porady
ważne, aby sos był naprawdę gęsty - w przeciwnym razie potrawa zacznie "pływać" w wodzie z sosu
Komentarze