Bakłażan z mozzarellą i sosem pomidorowym na rukoli

4.5 (172 ocen)

  • 45 min

Bardzo smaczne i sycące danie

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na jedną porcję:

    pół bakłażana
    2 średnie pomidory
    pół mozzarelli
    ząbek czosnku
    parmezan (około garści)
    rukola
    sól, pieprz (+ pieprz w młynku)
    cukier
    olej do smażenia
    odrobina oliwy

Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan z mozzarellą i sosem pomidorowym na rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kroimy bakłażana wzdłuż w plastry i posypujemy solą, zostawiamy na około 15 minut
  • 2. kroimy pomidory w małą kosteczkę (można je wczesniej wyparzyć, aby zdjąć skórkę), wrzucamy do garnuszka z odrobiną oliwy, wciskamy ząbek czosnku i gotujemy około 20-30 minut aż sos się zredukuje i będzie gęsty, dosypujemy łyżeczkę cukru, solimy i pieprzymy
  • 3. obmywamy bakłażana z soli, suszymy; rozgrzewamy olej i smażymy bakłażana - usmażone kawałki bakłażana kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć olej
  • 4. kładziemy dwa plastry bakłażana wzdłuż jeden pod drugim (ale tak aby lekko na siebie zachodziły) na blaszce od opiekacza (można też zrobić to w piekarniku), posypujemy solą i pieprzem i dokładamy warstwowo kolejne plastry (każdy posypujemy solą i pieprzem
  • 5. na górze ułożonych bakłażanów kładziemy plastry mozzarelli - wkładamy do opiekacza, czekamy aż mozzarella zacznie się rozpuszczać
  • 6. talerz wykładamy rukolą, przekładamy (najlepiej łopatką kuchenną) bakłażana z mozzarellą na rukolę, polewamy od góry sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem

Porady

ważne, aby sos był naprawdę gęsty - w przeciwnym razie potrawa zacznie "pływać" w wodzie z sosu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Mozzarella Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować