Bakłażan zapiekany z kurczakiem, papryką i mozarellą

4.97 (202 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W takim wydaniu bakłażan smakuje obłędnie!

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bakłażany
    1 duży filet z kurczaka
    1 duża czerwona papryka
    1 duża cebula
    1 kulka mozarelli
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    chilli
    cząber
Wystaw ocenę:

4.97 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan zapiekany z kurczakiem, papryką i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami i smażymy na odrobinie oliwy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę.
  • 2. Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na połówki, lekko wydrążamy środki ( dodajemy do kurczaka wraz z cebulką i papryką - chwilę razem dusimy.
  • 3. Oprószamy bakłażany od środka solą i zostawiamy na ok 15 min.
  • 4. Mozarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z przestudzonym nadzieniem, ewntualnie doprawiamy jeszcze raz do smaku.
  • 5. Napełniamy bakłażany przygotowanym nadzieniem i zapiekamy ok 40 min w 180 st. Podajemy na sałacie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować