Bakłażan z mozzarellą

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Potrawa doskonała na jesienny obiad.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
    125 g sera mozzarella (kula)
    2 pomidory
    2 łyżki oliwy z oliwek
    suszona bazylia
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyć, odciąż końce, osuszyć i pokroić na plastry grubości ok. pół centymetra. Położyć je na sicie, lekko oprószyć solą i odstawić na pół godziny. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Mozzarellę pokroić w plastry. Piekarnik nagrzać do 190°C. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem i bazylią. Wstawić do piekarnika na ok. 25 min. Po tym czasie wyjąć i na każdym krążku ułożyć plaster mozzarelli i pomidora. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Ponownie zapiekać - aż ser się rozpuści, a pomidory podpieką. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować