Bakłażan z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana umyć, odciąż końce, osuszyć i pokroić na plastry grubości ok. pół centymetra. Położyć je na sicie, lekko oprószyć solą i odstawić na pół godziny. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Mozzarellę pokroić w plastry. Piekarnik nagrzać do 190°C. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem i bazylią. Wstawić do piekarnika na ok. 25 min. Po tym czasie wyjąć i na każdym krążku ułożyć plaster mozzarelli i pomidora. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Ponownie zapiekać - aż ser się rozpuści, a pomidory podpieką. Podawać na ciepło.
Komentarze