Bakłażan z miętą i pietruszką

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dressing zaczarował bakłażana. Sałatka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 bakłażan
    5 łyżek oliwy z oliwek
    1 mała cebula czerwona
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    2 łyżeczki miodu płynnego
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżka octu jabłkowego
    pół garści natki pietruszki
    pół garści listków mięty
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dressing

Bakłażan z miętą i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyć i pokroić w kosteczki (razem z miąższem).
    Cebulę i czosnek pokroić.
    Na 3 łyżkach oliwy usmażyć bakłażana z jedną szczyptą soli aż będzie miękki.
    W misce na sałatkę połączyć wszystkie składniki na dressing (kmin rzymski, 2 łyżki oliwy z oliwek, miód, sok cytryny, ocet jabłkowy, sól i pieprz).
    Do dressingu dodać pokrojoną cebulę i pokrojony czosnek. Na koniec dodać pokrojone listki mięty i pietruszki.
    Do takiej mieszanki na sam koniec dodać usmażonego bakłażana i wymieszać.
    Podawać na ciepło.
    Do takiej sałatki można dodać posiekane orzechy nerkowca lub posiekane migdały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Mięta Natka pietruszki Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować