Rodzina lubi gdy potrawy wyglądają apetycznie i kolorowo.
30 min
Składniki:
Składniki:
• ½ dużego bakłażana
• ½ szklanki kaszy kuskus
• ½ szklanki bulionu warzywnego
• Sok z ćwiartki cytryny
• 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
• 60 dag pokrojonego na kawałki sera feta
• 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
• Oliwa z oliwek
• Sól
• czarny pieprz
Bakłażan z kaszą kuskus i świeżą miętą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana pokroić na plastry, posypać obficie solą i odstawić na 15 minut, aż puści sok. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na mocno rozgrzanej patelni, doprawić solą i skropić oliwą z oliwek. Bakłażany podsmażać przez około 5-7 minut z każdej strony, aż zmiękną i zbrązowieją.
2.Wrzącym bulionem zalać kaszę kuskus, przykryć i odstawić na 10 minut.
3.Plastry bakłażana pokroić na pół, skropić sokiem z cytryny.
4.Kaszę wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i miętą. Dodać bakłażany, ser feta i pomidorki. Skropić oliwą z oliwek, doprawić czarnym pieprzem i wymieszać.
5.Sałatkę podawać na ciepło lub ostudzoną do temperatury pokojowej.
Komentarze