Bakłażan z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z bakłażanów odciąć końcówki i pokroić w centymetrowe plastry. Posolić, ułożyć na durszlaku i odstawić na pół godziny. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Usmażyć na oleju. Na pozostałym ze smażenia bakłażanów tłuszczu usmażyć cebulę. W naczyniu lub garnku układać warstwami bakłażany, cebulę, paprykę oraz pomidory. Każdą warstwę doprawić solą i chili. Polać resztą tłuszczu ze smażenia. Podlać wodą, przykryć i dusić 10 - 15 minut. Jogurt wymieszać z roztartym czosnkiem. Połowę wylać na półmisek na którym będziemy podawać danie. Wyłożyć delikatnie bakłażana z warzywami. Danie podawać polane resztą jogurtu i sosem z duszenia.
Komentarze