Bakłażan z jogurtem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tadżykistan : Bakłażan z jogurtem

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - średnie bakłażany: 4 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    - olej do smażenia: 0.5 szklanki
    - średnie cebule (pokrojone w plasterki): 2 sztuki
    - zielona papryka (pokrojona w plasterki): 1 sztuka
    - duże pomidory (pokrojone w plasterki): 2 sztuki
    - chili w proszku: 0.25 łyżeczki
    - woda: 0.25 szklanki
    - jogurt naturalny: 2 szklanki
    - czosnek: 2 ząbki

Bakłażan z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z bakłażanów odciąć końcówki i pokroić w centymetrowe plastry. Posolić, ułożyć na durszlaku i odstawić na pół godziny. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Usmażyć na oleju. Na pozostałym ze smażenia bakłażanów tłuszczu usmażyć cebulę. W naczyniu lub garnku układać warstwami bakłażany, cebulę, paprykę oraz pomidory. Każdą warstwę doprawić solą i chili. Polać resztą tłuszczu ze smażenia. Podlać wodą, przykryć i dusić 10 - 15 minut. Jogurt wymieszać z roztartym czosnkiem. Połowę wylać na półmisek na którym będziemy podawać danie. Wyłożyć delikatnie bakłażana z warzywami. Danie podawać polane resztą jogurtu i sosem z duszenia.

Komentarze

Podobne przepisy