Zamiast spaghetti, na prosty, szybki i sycący obiad proponuję użyć jednego z przysmaków naszych sąsiadów z Ukrainy - bakłażana po grecku z Niżyna.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g makaronu orzo (w kształcie ryżu)
duża cebula
500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
słoik bakłażana po grecku z Niżyna
olej do smażenia
sól, pieprz, przyprawa gyros
Bakłażan po grecku z makaronem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju i dodać mięso, kiedy się zeszkli. Doprawić pieprzem i solą oraz łyżką przyprawy gyros. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut.
2.W tym samym czasie ugotować makaron orzo według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
3.Po 15 minutach dodać do mięsa bakłażana ze słoika i razem podgrzewać przez 5 minut.
4.Do gorącego mięsnego sosu dodać odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Nie gotować, ale zostawić pod przykrywką na parę minut.
Komentarze