Bakłażan po grecku z makaronem i mięsem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zamiast spaghetti, na prosty, szybki i sycący obiad proponuję użyć jednego z przysmaków naszych sąsiadów z Ukrainy - bakłażana po grecku z Niżyna.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g makaronu orzo (w kształcie ryżu)
    duża cebula
    500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
    słoik bakłażana po grecku z Niżyna
    olej do smażenia
    sól, pieprz, przyprawa gyros
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan po grecku z makaronem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju i dodać mięso, kiedy się zeszkli. Doprawić pieprzem i solą oraz łyżką przyprawy gyros. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut.
  • 2. W tym samym czasie ugotować makaron orzo według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  • 3. Po 15 minutach dodać do mięsa bakłażana ze słoika i razem podgrzewać przez 5 minut.
  • 4. Do gorącego mięsnego sosu dodać odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Nie gotować, ale zostawić pod przykrywką na parę minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Makaron orzo Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować