Bakłażan pełen smaczku

0 (0 ocen)

Pyszny bakłażan po raz trzeci:)))

Składniki:

  • Składniki na 1 porcję:

    Składniki podstawowe:

    200 g bakłażana
    1 duża pieczarka
    50 g kurek
    1 duży kotlet schabowy

    Składnik dodatkowy:

    1/4 białej papryki

    Składniki robocze:

    2 łyżki oliwy z oliwek
    4 gałązki tymianku
    1 łyżeczka mąki
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
    około 1 szklanka wody

Bakłażan pełen smaczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażan ( dolna połowa), umyć, osuszyć i wydrążyć. Miąższ pokroić w małą kostkę. Kurki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarkę obrać i pokroić na małe kawałki. Paprykę sprawić i pokroić w średnia kostkę.
  • schab przesmażyć 2. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią listki tymianku. Następnie dodać pokrojony w małą kostkę schab. Przesmażyć.
  • dodać bakłażan i papryke 3. Po około 3-4 minutach dodać bakłażan i paprykę. Wlać 1/4 szklankę wody i dusić.
  • dodać grzyby 4. Gdy woda odparuję dodać pokrojone grzyby i smażyć dalej około 4 minuty. Doprawić sola i pieprzem. Wymieszać. W 1/2 szklanki wody wymieszać mąkę z papryka ostrą. Wlać na patelnię i zagotować. Delikatnie ostudzić.
  • piec około 20-25 min 5. Do skorupy z bakłażana włożyć farsz. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 20-25 minut. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy