Bakłażan nadziewany kaszą owsianą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niedawno odkryłam kasze owsianą i zakochałam się w niej. Jestem wielką fanką wszelakich kasz. Owsiana w smaku przypomina płatki owsiane, kształtem także. Z bakłażanem fajnie smakuje, lekka i zdrowa potrawa.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 bakłażany
    1 woreczek kaszy owsianej
    1 opakowanie tofu naturalne
    1 pęczek pietruszki
    30 dkg dyni
    sól, pieprz
    bazylia, oregano, rozmaryn szczypta 1/2lyżeczki razem
    5 pomidorków koktajlowych
    olej

Bakłażan nadziewany kaszą owsianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kasza owsiana 1.
    Kasze gotuję 15 minut. Wyjmuję z woreczka i studzę.
  • bakłażan upieczony 2. Bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam środek. Posypuję obficie sola. odstawiam na 30 minut. Spłukuje zimą wodą i osuszam. Smaruję obficie olejem i wkładam do piekarnika temp 200 stopni na 35 minut.
    Dynię obieram, i kroję w kostkę.Układam na osobnej blaszce na papierze do pieczenia. Posypuję bazylią, rozmarynem , oregano, solą, pieprzem. Piekę 5-10 minut temp 190 stopni. Dynia ma być lekko miękka.Piekę razem z bakłażanem.

  • farsz 3. Podpieczony miąższ bakłażana kroję, dodaję do kaszy. Natkę pietruszki kroję drobno, tofu w kostkę małą, dodaje dynię. Doprawiam solą, pieprzem. Farszem napełniam bakłażanowe łódki, dodaję połówki pomidorków koktajlowych i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika temp 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy