Bakłażan na cieście francuskim

0 (0 ocen)

Wykwintna,włoska przekąska jest łatwa w przygotowaniu i w dodatku bardzo smaczna.Wymaga niewielkiego nakładu pracy,a efekt...

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego
    1 bakłażan średniej wielkości
    250 g mozzarelli
    280 g suszonych pomidorów w oliwie
    świeża bazylia
    oliwa z oliwek
    sól morska
    Pieprz kolorowy
    papryka chilli w płatkach

Bakłażan na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy,kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm,solimy i pozostawiamy na 30 minut na durszlaku.Nasępnie odsączamy układając na ręczniku papierowym.Smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i grillujemy
  • 2. Ciasto francuskie dzielimy na 12 równych kwadratów.Na każdym kawałku ciasta układamy plaster bakłażana,pomidory i przykrywamy mozarellą.Jeśli nie mamy pomidorków w oliwie,możemy użyć świeżego pomidora.
  • 3. Wierzch posypujemy płatakami papryki chilli.Pieczemy w temperaturze 180-200' przez 15 minut,aż ciasto będzie rumiane.Przed podaniem dekorujemy bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy