Wykwintna,włoska przekąska jest łatwa w przygotowaniu i w dodatku bardzo smaczna.Wymaga niewielkiego nakładu pracy,a efekt...
Składniki:
275 g ciasta francuskiego
1 bakłażan średniej wielkości
250 g mozzarelli
280 g suszonych pomidorów w oliwie
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sól morska
Pieprz kolorowy
papryka chilli w płatkach
Bakłażan na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana myjemy,kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm,solimy i pozostawiamy na 30 minut na durszlaku.Nasępnie odsączamy układając na ręczniku papierowym.Smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i grillujemy
2.Ciasto francuskie dzielimy na 12 równych kwadratów.Na każdym kawałku ciasta układamy plaster bakłażana,pomidory i przykrywamy mozarellą.Jeśli nie mamy pomidorków w oliwie,możemy użyć świeżego pomidora.
3.Wierzch posypujemy płatakami papryki chilli.Pieczemy w temperaturze 180-200' przez 15 minut,aż ciasto będzie rumiane.Przed podaniem dekorujemy bazylią.
Komentarze