Bakłażan i tofu z grilla z sosem z trawy cytrynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy do miękkości około 15 minut.
Tofu marynujemy w oliwie z oliwek, z dodatkiem soli, pieprzu, Bazyli i oregano świeżego. Można to zrobić dzień wcześniej
2.Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, i wydrążamy środek. Miąższ kroimy na kawałki i smażymy, doprawiamy solą, pieprzem. Bakłażana solimy i odstawiamy na 30 min aż puści sok. Myjemy pod wodą i grillujemy z 2 stron około 20 minut. Paprykę kroimy w kostkę, i dodajemy do niej pokrojonego pomidora bez skórki, przyprawiamy sosem bazyliowym z trawa cytrynową, i posiekaną bazylią świeżą. Solimy, pieprzymy. Tofu grillujemy około 15 minut z obu stron. Kroimy na kawałki i dodajemy do farszu razem z miąższem bakłażana. Cebulę kroimy w kostkę , smażymy na oliwie i dodajemy do farszu. Napełniamy bakłażany i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Dekorujemy bazylią i posypujemy nagietkiem. Róże robimy z pomidora, obieramy je jak jabłko i zwijamy. Dekorujemy talerz.
Komentarze