Bakłażan i szpinak na cieście pod kołderką mozarelli

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wczoraj przygotowałam bakłażana ze szpinakiem na cieście francuskim. Przykryte poduszką mozarelli i posypane pestkami dyni, smakował doskonale.

  • 50 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    szpinak mrożony 450 g
    łyżka masła, łyżka śmietanki 30 %
    sól, pieprz, 3 ząbki czosnku
    bakłażan
    opakowanie mozarelli 300 g
    tymianek, oliwa z oliwek
    2 łyżki ziaren łuskanej dyni
    cebula dymka

Bakłażan i szpinak na cieście pod kołderką mozarelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować szpinak (na masełku z dodatkiem śmietanki i zmiażdżonego czosnku, soli i pieprzu), ostudzić.
    Bakłażana pokroić w plastry i skropić oliwą z oliwek oraz posolić i piec na patelni do zrumienienia.
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć ciasto francuskie, przykryć pokrywką i podpiec w nagrzanym piekarniku do 200 st. do lekkiego zrumienienia brzegów.
    Wyłożyć na ciasto szpinak i plastry bakłażana, a wszystko posypać startą mozarella. Posypać pokrojoną cebulką dymką i ziarnami dyni.Przyprawić tymiankiem, skropić oliwą z oliwek. Zapiekać do rozpuszczenia sera. (15 minut)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy