Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wegetariańska przystawka na ciepło.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • bakłażan – 1 szt
    ryż – 1 torebka
    cebula 1 szt
    papryka – 1 szt
    ser żółty – 3 plasterki
    natka pietruszki – 1/2 pęczka
    oliwa z oliwek – 4 łyżki
    sól,
    pieprz,
    papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BAKŁAŻAN FASZEROWANY 1. 1. Bakłażana przeciąć wzdłuż i ostrożnie wydrążyć środek. Ścinki odłożyć (nie wyrzucać). Wydrążone połówki bakłażana posolić, natrzeć oliwą i odłożyć na bok.
    2. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    3. Ser pokroić w drobną kostkę.
    4. Wydrążone ścinki bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić. Cebulę posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać.
    5. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, posolić ją i zeszklić.
    Następnie dodać posiekane ścinki bakłażana i paprykę, razem smażyć kilka minut. Dodać pietruszkę i ugotowany ryż, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
    6. Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone połówki bakłażana i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut, następnie posypać po wierzchu żółtym serem, oprószyć papryką i wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować