Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Bakłażana przeciąć wzdłuż i ostrożnie wydrążyć środek. Ścinki odłożyć (nie wyrzucać). Wydrążone połówki bakłażana posolić, natrzeć oliwą i odłożyć na bok.
2. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3. Ser pokroić w drobną kostkę.
4. Wydrążone ścinki bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić. Cebulę posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać.
5. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, posolić ją i zeszklić.
Następnie dodać posiekane ścinki bakłażana i paprykę, razem smażyć kilka minut. Dodać pietruszkę i ugotowany ryż, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
6. Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone połówki bakłażana i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut, następnie posypać po wierzchu żółtym serem, oprószyć papryką i wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Komentarze