Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami

  • wyświetlono: 85 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wegetariańska przystawka na ciepło.

  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

bakłażan – 1 szt
ryż – 1 torebka
cebula 1 szt
papryka – 1 szt
ser żółty – 3 plasterki
natka pietruszki – 1/2 pęczka
oliwa z oliwek – 4 łyżki
sól,
pieprz,
papryka

Sposób przygotowania przepisu:

Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami

  • BAKŁAŻAN FASZEROWANY1. 1. Bakłażana przeciąć wzdłuż i ostrożnie wydrążyć środek. Ścinki odłożyć (nie wyrzucać). Wydrążone połówki bakłażana posolić, natrzeć oliwą i odłożyć na bok.
    2. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    3. Ser pokroić w drobną kostkę.
    4. Wydrążone ścinki bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić. Cebulę posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać.
    5. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, posolić ją i zeszklić.
    Następnie dodać posiekane ścinki bakłażana i paprykę, razem smażyć kilka minut. Dodać pietruszkę i ugotowany ryż, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
    6. Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone połówki bakłażana i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut, następnie posypać po wierzchu żółtym serem, oprószyć papryką i wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bakłażan

Komentarze

Podobne przepisy

zawijana pizza

Dodane przez: Aninka88

Zawijana pizza z warzywami i kurczakiem

Pizza to jedno z dań, które często...

NALEŚNIKOWE WRAPY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

NALEŚNIKOWE WRAPY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Dla tych co "dbają o linie" i chcą...

Zapiekany bakłażan po sycylijsku

Dodane przez: Gregorhspeed

Zapiekany bakłażan po sycylijsku

Wielbiciele bakłażana - koniecznie...

Zielone roladki z serkiem, warzywami i łososiem

Dodane przez: 2milutka

Zielone roladki z serkiem, warzywami i łososiem

Świeże i lekkie danie w mgnieniu...

Camembert marynowany papryką i marynowanymi grzybkami

Dodane przez: Jola1977-1977

Camembert faszerowany papryką i marynowanymi...

Doskonała przekąska na wieczór...

Parówki faszerowane pieczarkami, cukinią, papryką i serem

Dodane przez: beciiaaa

Parówki faszerowane pieczarkami, cukinią,...

Pyszna, szybka, tania i bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE