Bakłażan faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany myjemy, wydrążamy z nich środek i kroimy go w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i szklimy na niej cebulę. Po chwili dodajemy mieloną łopatkę i ją spiekamy. Gdy będzie dobrze przypieczone dodajemy do niej wnętrze bakłażana. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy solą, papryką słodką, pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym spryskanym oliwą. wypełniamy je przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy z funkcją termoobiegu przez 35 minut. Następnie na wierzch bakłażanów kładziemy plastry mozzarelli i zapiekamy je jeszcze przez 10 minut.
Komentarze