Bakłażan faszerowany

0 (0 ocen)

Czy wiecie że .... bakłażan nazywany jest także psianką podłużną, gruszką miłosną lub szalonym jabłkiem ?;)

Składniki:

  • 2 bakłażany
    250 g mielonej łopatki
    1 cebula
    pomidory krojone w puszce
    oliwa
    sól
    papryka słodka
    pieprz cayenne
    czosnek granulowany
    8 plastrów mozzarelli w plastrach

Bakłażan faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy, wydrążamy z nich środek i kroimy go w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i szklimy na niej cebulę. Po chwili dodajemy mieloną łopatkę i ją spiekamy. Gdy będzie dobrze przypieczone dodajemy do niej wnętrze bakłażana. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy solą, papryką słodką, pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym spryskanym oliwą. wypełniamy je przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy z funkcją termoobiegu przez 35 minut. Następnie na wierzch bakłażanów kładziemy plastry mozzarelli i zapiekamy je jeszcze przez 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy