Bakłażan Faszerowany

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealne na podwieczorek lub obiadokolację.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 bakłażany
    -25dag mielonego mięsa
    -1 czerwona cebula
    -1 czerwona papryka
    -4 pomidory
    -3 ząbki czosnku
    -1 ostra papryczka lub pół łyżeczki przyprawy papryka ostra
    -pół pęczka natki pietruszki
    -sól
    -oliwa

Bakłażan faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany umyć i pokroić na połówki. Wydrążyć do połowy,pozostały piąższ ponacinać w kratkę. Osolić, polać oliwą.
    Sparzyć pomidory wrzątkiem. Cebulę, paprykę, ostrą papryczkę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, przez chwilę dusić na średnim ogniu.
    Nakładać farsz na bakłażany. Układać je w żaroodpornym naczyniu, podlać całość bulionem z kostki. Zapiekać w temperaturze 180* przez 30-40 minut.

Porady

Bakłażany można też zapiekać posypane tartym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy